Magyarországi Baptista Egyház

Filadelfia Integrált Szociális Intézmény

Bibliaismereti verseny családok átmeneti otthonában élő gyermekek számára – projekt a lelki élet erősítésére

A szociális módszertani központ idén tavasszal elhatározta, hogy vetélkedőt indít családok átmeneti otthonában élő gyermekek számára. Az ötlet Gulyás-Kis Andrea kolléganőnktől származott, aki egyik gyermekének iskolai élményeiből inspirálódott. A népszerű olvasási verseny, melynek célja a kötelező irodalmak feldolgozása, inspirálja a gyermekeket az olvasásra, javítja a szövegértésüket, és játékos formában, „vetélkedve” ismernek meg szépirodalmi műveket. Mi a verseny célkitűzéseit megtartva csavartunk egyet az alapötleten. Egyházi módszertani központként jól indokolható volt, hogy a Biblia legyen az a szöveg, melyet a gyermekek behatóbban megismerhetnek és tudásukról játékos formában beszámolhatnak. A családok átmeneti otthonaiban élő gyermekek nehéz sorsú családokban élnek. Érettségük, a tanulás, szövegértés képességének elsajátítása kapcsán eltérő szintet képviselnek, sokan hátrányokkal küzdenek, ezért külön figyelmet kellett arra fordítani, hogy a választott szöveganyag minden érintett gyermek számára – ha segítséggel is – feldolgozható legyen.

A fenti szempontok figyelembevételével azt a döntést hoztuk, hogy Máté evangéliumát fogjuk feldolgozni a gyermekekkel. Igyekeztünk olyan szakaszokat kijelölni, melyek mondandója, tanulságai érthetőek és feldolgozhatóak számukra.   Ezt követően kétirányú előkészítő tevékenység kezdődött. Egyrészről a szöveganyag alapján négyfordulós vetélkedő előkészítését kezdtük el. Az egyes fordulókhoz külön-külön segédanyag készült, mely alapján a gyermekekkel foglalkozó családgondozó, gondozó, pedagógus segíthette a felkészülést. Másrészről toborozni kezdtük a leendő játékosokat. A szervezés pillanatában a baptista gyermekjóléti ellátórendszerben hét intézményben mintegy 554 férőhellyel működtek családok átmeneti otthonai. Felhívásunkra három intézmény jelentkezett egy-egy csapattal. Fontos szempontunk volt, hogy ne korlátozzuk a csapatok létszámát, valamint az is, hogy a szövegfeldolgozáshoz kapcsolódó vetélkedő, bár kihívást és izgalmat jelentsen a gyerkőcök számára, ugyanakkor befogadható, átélhető legyen, szinte függetlenül a játékosok életkorától. Ezt a jelentkező gyermekek életkora is indokolta, hiszen a legfiatalabb 5, míg a legidősebb 13 éves volt.

További megoldandó feladat volt a fizikai távolság leküzdése. A vetélkedőre jelentkező intézmények Székesfehérváron, Debrecenben és Mosonmagyaróváron találhatóak, így a rendszeres és személyes találkozás megszervezése fel sem merülhetett, a vetélkedő lebonyolításának elektronikus formáját kellett választanunk. A Covid–19-járvánnyal való megküzdés egyik fontos eleme volt az online térben folyó megbeszélés. A járvány két és fél évében szinte természetessé vált az, hogy videóhívás keretében kommunikálunk. A legfogékonyabb réteg, a gyermekek számára ez még inkább természetessé vált. Így össze is állt a lebonyolítás formája és menete. Rendezvényeinken több esetben alkalmaztuk sikerrel a Kahoot! online játékfelületet. Az egyes fordulókra 20-20 kérdést állítottunk össze, a csapat pedig – rövid közös tanácskozás után – a négy lehetséges opció közül választhatta ki az általa helyesnek gondolt megoldást. Ez a forma egyszerre biztosította a szövegolvasás gyakorlását, a szövegértést, a csapatmunkát és a szórakozva tanulást a vegyes életkorú csoportokban. Az online tesztet megelőzően minden csapat megkapta az első fordulóhoz/szövegrészhez tartozó segédletet és egy hét felkészülési időt. A csapatok külön-külön tudtak számot adni tudásukról. Tekintettel arra, hogy az egyes otthonok eltérő napirenddel dolgoznak, ebben is rugalmasak tudtunk lenni.

 

Már a szervezés korai szakaszában elhatároztuk, hogy a vetélkedőben nem lesznek  vesztesek. Függetlenül a kialakuló sorrendtől, mindenkit egyformán szerettünk volna jutalmazni. A három online fordulót követően egy közös élménynapot szerveztünk a csapatok számára, akik így személyesen is megismerkedhettek egymással. Az Úr kegyelméből a Baptista Ház csodás környezetet biztosít különféle rendszervényekhez, akár egy gyermekcsoport számára is. Az élménynap keretében a Fővárosi Állat- és Növénykertben tettünk látogatást, ezt követően a Baptista Házban ebédet kaptak a gyermekek. A Palánta Gyermek- és Ifjúsági Misszió bibliai tárgyú bábeladását követően egy bohóc szórakoztatta a gyermekeket, majd a székház nagytermében megtartottuk a vetélkedő 4. fordulóját és az eredményhirdetését. Igyekeztünk megtalálni azokat a támogatókat, akik adománnyal is segíteni tudták a programot. Hegedűs Ádám testvér segítségével a Baptista Szeretetszolgálat részéről gyermekbibliák érkeztek a csapatok számára, amelyeket már a verseny előtt kioszthattunk nekik, számítva arra, hogy nem mindenkinek van otthon Bibliája. Nagylelkű felajánlást kaptunk a BOK-tól is, akik a korosztályoknak megfelelő keresztény gyermekkönyveket ajánlottak fel, amelyeket az oklevelek és egyéb apró ajándékok mellé elvihettek magukkal a résztvevők.

A vetélkedősorozatban 27 gyermek vett részt, az élménynapon 20 gyermek tudott velünk tartani. Hálásak voltunk azoknak a munkatársaknak is, akik az intézményekben segítették munkánkat és a záróesemény megvalósítását.

A program fő koordinátorai: Gulyás-Kis Andrea, Katona Gergely és Szirtes-Tankó Tünde.

Úgy gondoljuk, hogy a több évvel ezelőtti gyermekprogramunkhoz hasonlóan – amikor a baptista nevelőszülői hálózatok gyermekeinek szerveztünk alkotói versenyt és élménynapot – ezúttal is sikerült a különböző fenntartókkal együttműködve közösen végigvinni egy olyan programot, ami élményt nyújtott, fejlesztő hatással volt és erősítette a közösséget. Most mindehhez az a jóérzés is társult, hogy a lelki tartalommal talán az igei magvetés feladatában is részünk lehetett.

Scroll to Top