Magyarországi Baptista Egyház

Filadelfia Integrált Szociális Intézmény

Miért fontos az önkéntesek képzése?

Az önkéntesek felkészítő képzése nélkül az önkéntesek hosszú távú foglalkoztatását – a Baptista Egyházi Szociális Módszertani Központ önkéntes koordinátoraként és módszertani munkatársaként – nem tartom elképzelhetőnek. Az önkéntesek képzése ugyanis a toborzástól kezdve, a foglalkoztatáson keresztül egészen az önkéntesek további motiválásáig mindenben szerepet játszik. Ezért a baptista szociális módszertan 2024 szeptemberében országos általános önkéntes alapképzést indít, amelyre épülve további specifikus (börtönmissziós, kórházmissziós, emberkereskedelmi stb.) önkéntes képzéseket tervez. Az alapképzés elvégzését követően az önkéntes választhat „szakirányt”, akár többet is.

Az alapképzésben szerepelnek többek között a következő témák:

2005. évi LXXXVIII. törvény a közérdekű önkéntes tevékenység bemutatása

A törvény hatálya

A fogadó szervezet

Ki lehet önkéntes?

Mi számít önkéntes tevékenységnek?

Közérdekű önkéntes tevékenység ismertetése

Önkéntes szerződés

Önkéntes jogviszony

Kommunikáció az idős emberekkel, gyermekekkel, beteg emberekkel, külföldiekkel, menekültekkel

Szituációs gyakorlatok

A képzés célja a résztvevők személyes fejlődésének támogatása, az önkéntes tevékenységet támogató kompetenciák fejlesztése, amelyek segítik a képzésben résztvevőt hatékonyan és pozitívan hozzájárulni a közösséghez vagy a szervezethez, ahol önkéntesként tevékenykedik.

Az önkéntesek különböző hátterűek, végzettségűek és eltérő készségekkel, képességekkel rendelkeznek, ezért elősorban általános kompetenciák fejlesztésére kerül sor. Ilyen a szociális tudatosság, az empátia: saját és mások érzéseinek felismerése és megértése, az együttérzés, a tolerancia különböző élethelyzetek és vélemények iránt.

hatékony, egyértelmű kommunikáció
csapatmunka, együttműködési készség
konfliktuskezelés
problémamegoldó készség
(időgazdálkodás képessége az önkéntes szervezésében vagy projektek megvalósításában való részvétel miatt)
A tréning az élményalapú tudásátadásra, a tapasztalati tanulásra épít. A feladatok plenáris, egyéni, páros és kiscsoportos formában kerülnek feldolgozásra. Az értékelés és visszajelzés fontos része a képzésnek, amely lehetővé teszi az résztvevők számára, hogy tudatosan és hatékonyan fejlesszék és mélyítsék a tanult készségeket. A képzések után külső helyszínen gyakorlatot biztosítunk.

A képzések alatt az önkéntesek új készségeket sajátíthatnak el, melyek nemcsak az adott szervezetnél, hanem későbbi életük során is hasznosak lehetnek. Ez magában foglalhatja a kommunikációs készségeket, vezetői képességeket, önvédelmet, problémamegoldást és egyéb szakmai kompetenciákat.

Ha képzéssel kezdjük a toborzást, azonnal adunk is valamit: tudást, ismeretet, kapcsolódást, tanúsítványt. Az önkéntes általában meghatározó benyomásokat kap, így el tudja dönteni, hogy valóban elhivatott-e egy ilyen jellegű munkára. Egy lokális, bevezető képzés révén az önkéntesek megismerkedhetnek a szervezet, az intézmény küldetésével, értékeivel és kultúrájával. Ez segítheti őket abban, hogy jobban azonosuljanak annak céljaival. Egy bevezető képzés után az önkéntes nem érzi úgy, hogy bedobtuk a mély vízbe, hiszen kap egy mintát, amely utal a szervezetre, amelyet ott és akkor ő képvisel.

Képzéssel biztosítható, hogy az önkéntesek ismerjék és betartsák a biztonsági előírásokat, csökkentve ezzel a balesetek és sérülések kockázatát mind önmagukra, mind másokra nézve.

Az önkéntesek képzése számos más okból is rendkívül fontos. Ha egy önkéntes nincs megfelelően felkészítve a számára kiválasztott tevékenység folytatására, bizonytalan lehet a munkavégzésben. Egy szociális, vagy egészségügyi intézménybe történő belépésnek például megvannak a higiéniai, balesetvédelmi, protokolláris szabályai. Minden intézményben lényeges az adottságoknak megfelelő közlekedés ismerete, de meg kell tanulni a munka jellegét és alapvetéseit még akkor is, ha csak egyszerűbb feladatokat vállal valaki. A képzés segít abban, hogy magabiztosabbak legyenek a feladataik végrehajtásában. Az önbizalom növekedése pedig javítja a munkavégzés minőségét és hatékonyságát.

A jól képzett önkéntesek jobban értik a feladataikat és képesek hatékonyabban végezni munkájukat. Mindez növeli a szervezet, az intézmény által nyújtott szolgáltatások minőségét és eredményességét. Az önkéntesek képzése biztosítja, hogy mindenki ugyanazokat a standardokat és eljárásokat kövesse, ami egységesebb és professzionálisabb szolgáltatást eredményez.

Egy képzés növeli az önkéntesek motivációját és elkötelezettségét is. Amikor az önkéntesek úgy érzik, ők is kapnak valamit – például fejlődési lehetőségeket –, akkor nagyobb valószínűséggel maradnak hosszú távon elkötelezettek. Alapvető fontosságú olyan szempontból is, hogy a szervezetek maximálisan kihasználják az önkéntesek potenciálját, miközben biztosítják a szolgáltatások minőségét és fenntarthatóságát.

Az önkéntesek oktatására – attól függően, hogy milyen típusú képzésről van szó és milyen szakterületet érint – többféle személy vagy szervezet is alkalmas lehet. Akoordinátorokáltalában jól ismerik a szervezet működését, céljait és a konkrét önkéntes programokat. A tapasztalt önkéntesek képesek az új önkénteseket a szervezet elvárásaival és munkafolyamataival megismertetni. Azok az önkéntesek, akik már régóta dolgoznak a szervezetnél, értékes tapasztalatokat és gyakorlati tudást adhatnak át az új önkénteseknek. Tapasztalt önkéntesek vagy szervezeti munkatársak mentorálhatják az új önkénteseket, folyamatos támogatást és iránymutatást biztosítva számukra.

Véleményünk szerint, ha az önkénteseknek speciális készségekre van szükségük (pl. büntetés-végrehajtási ismeretek, elsősegélynyújtás, konfliktuskezelés, gyermekekkel való munka), akkor hasznos a külső trénerek vagy szakemberek bevonása. A professzionális konzultánsok segíthetnek a szervezeti folyamatok fejlesztésében és az önkéntesek képzésében.

Az önkéntesek közvetlenül a munka során is sokat tanulhatnak. A gyakorlati tapasztalat – párosítva egy rutinos munkatárs támogatásával –, nagyon hatékony lehet.

Az önkéntesek képzése tehát sokféle forrásból érkezhet, és a legjobb eredmény érdekében érdemes kombinálni a különböző oktatási formákat és forrásokat. Fontos, hogy a képzés mindig az adott feladatkör követelményeihez és az önkéntesek igényeihez igazodjon.

2024 őszétől új képzés érhető el képzési portfóliónkban. Részletek itt, a honlap képzések menüpontjában.

Figyelmükbe ajánljuk az Alapítvány a Magyar Önkéntesség Fejlesztéséért és az Önkéntes Szemle mukatársaival működtetett onkenteskoodinator.hu honlapot is.

Kereskedő Emőke

önkéntes-koordinátor

Scroll to Top