Magyarországi Baptista Egyház

Filadelfia Integrált Szociális Intézmény

Támogatotot Lakhatás szolgáltatás létrehozásának támogatása (Budapest)

Támogatott lakhatás férőhelyek kialakításához nyújtandó támogatás 2024

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

A Belügyminisztérium felkérésére a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet
pályázatot hirdet

„Támogatott lakhatás férőhelyek kialakításához nyújtandó támogatás 2024” címmel

Hirdetés dátuma: 2024.09.17.

A pályázat nyilvános.

PÁLYÁZAT HIVATKOZÁSI SZÁMA: TL2024

PÁLYÁZAT KIÍRÓJA: a Belügyminisztérium nevében a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet (továbbiakban: NSZI)

PÁLYÁZAT CÉLJA: A magyar kormány azzal, hogy 2011-ben elfogadta a kiváltásra vonatkozó stratégiát, elköteleződött a fogyatékossággal élő személyek önálló életvitelének támogatása, a közösségi alapú szolgáltatások erősítése mellett.

A Támogatott lakhatás, mint újszerű, innovatív ellátás olyan, a fogyatékos személyek, a pszichiátriai, illetve szenvedélybetegek részére nyújtott ellátás, amely az életkornak, egészségi állapotnak és önellátási képességnek megfelelően, az igénybevevő önálló életvitelének fenntartása, támogatása érdekében lakhatási szolgáltatást és komplex szükségletfelmérésen alapuló egyéb szolgáltatásokat nyújt. Alapelve, hogy a lakhatási és a szociális szolgáltatások egymástól elkülönülnek. A lakhatási szolgáltatás – mely legfeljebb 12 (tizenkettő) fős házban, lakásban lehetséges – helyszínén nem működhet semmilyen más szociális szolgáltatás. Ahelyett, hogy az érintettek kész „csomagban” kapnák a bentlakásos ellátást, a támogatott lakhatás a lakhatási szolgáltatás és a segítői szolgáltatás különböző formáinak rugalmas kombinációját alkalmazza. Azzal, hogy a napközbeni tartózkodás helyei elkülönülnek a lakóhelytől, erősítjük és bátorítjuk a helyi közösségi életben való önálló részvételt. A szolgáltatás az igénybevevők komplex szükségletfelmérésén alapul, amely lehetővé teszi az egyéni igényekhez minél jobban igazodó ellátást.

A pályázati program célja a fővárosban támogatott lakhatás férőhelyek létrehozása, használt vagy új ingatlan felújításával, bővítésével, vásárlásával. Cél a fogyatékossággal élő személyek és pszichiátriai betegek önálló életvitelének támogatása.

Jelen pályázati konstrukcióval az alábbi területek fejlesztéseit, szolgáltatásait, programjait kívánjuk támogatni: a cél, hogy a szociális szolgáltatást nyújtó fenntartó szervezetek támogatott lakhatást tudjanak kialakítani saját tulajdonú vagy hosszú távra használatba kapott ingatlanban, vagy ingatlant tudjanak vásárolni, felújítani, bővíteni a közösségi alapú ellátás hatékony működtetésének elősegítése érdekében.

PÁLYÁZÓK KÖRE: Pályázatot nyújthatnak be a szolgáltatói nyilvántartásba bejegyzett és a célcsoport vonatkozásában 3 éves szakmai tapasztalattal rendelkező, a fővárosban működő szociális szolgáltatást nyújtó fenntartó önkormányzati, egyházi és nem állami fenntartók, szolgáltatók.

A PÁLYÁZAT TERÜLETI KORLÁTOZÁSA:

A fejlesztés megvalósulásának helyszíne: Budapest.

A PÁLYÁZATBAN KÖTELEZŐEN MEGVALÓSÍTANDÓ TEVÉKENYSÉGEK

Támogatott lakhatás kialakítása saját tulajdonú vagy tartós, legalább 10 (tíz) évre használatba kapott ingatlanban, vagy támogatott lakhatás kialakítása céljából ingatlan vásárlása, felújítása, bővítése, valamint berendezés kialakítása, vásárlása.

A PROGRAM FORRÁSA

A rendelkezésre álló keretösszeg: 314.600.000,-Ft, amelyet a BM és az NSZI, mint a pályázat lebonyolítója között létrejött lebonyolítói megállapodás biztosít.

  • Egy pályázó által minimálisan igényelhető és elnyerhető támogatási összeg: 5.000.000,- Ft
  • Egy pályázó által maximálisan igényelhető és elnyerhető támogatási összeg: 150.000.000,- Ft

További feltételek:

  • Önrész vállalása nem feltétel. Saját forrást nem szükséges biztosítani
  • Támogatás formája: vissza nem térítendő támogatás
  • Támogatás intenzitása: 100,00%

A PÁLYÁZATBAN ELSZÁMOLHATÓ KÖLTSÉGEK:

A támogatható tevékenységekhez illeszthető, az ahhoz kapcsolódó reális költségek, kiadások:

Felhalmozási célú kiadások tekintetében:           

  • ingatlan vásárlás, felújítás, bővítés, berendezés;
  • előrefizetős mérőórák, egyedi mérőórák bekötése (pl.: társasházak esetében).

A pályázat keretében semmilyen más jellegű költség vagy kiadás, költségtétel nem támogatható vagy számolható el.  A projekt keretében elszámolható költségeknek a következő kritériumoknak kell megfelelniük:

  • a projekt végrehajtásához elengedhetetlenül szükségesek;
  • a projekt megvalósítása során, azzal összefüggésben merültek fel;
  • ténylegesen felmerült költségek, amelyek a pályázó vagy partnere(i) könyveibe be lettek vezetve, emellett azonosíthatók, és a megfelelő bizonylatok eredeti példányaival alátámaszthatók (a bizonylatoknak meg kell felelniük a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény megfelelő előírásainak).

A TÁMOGATOTT TEVÉKENYSÉG MEGVALÓSÍTÁSI IDŐSZAKA:

  1. december 01. napjától 2026. december 31. napjáig tart.

A pályázatról bővebben: https://nszi.hu/palyazatok/palyazati-felhivasok/tl2024

Scroll to Top